Boekentips

 

Literatuurlijst met korte inhoudsbeschrijving

 

Deze opsomming geeft u enig inzicht in de hoeveelheid boeken op voedingsgebied waarin met een kritische blik naar voeding gekeken wordt.

Het is tevens een afspiegeling van wat ik op dit moment zelf al gelezen heb op dit gebied, dan wel welk boek ik momenteel aan het lezen ben. De lijst zal zich dan ook geleidelijk aan verder uitbreiden.

Het boekenarsenaal omvat zowel Nederlandse, Engelse als Duitse boeken.

Indien ik bekend ben met vertalingen van het betreffende boek, zal ik dit erbij vermelden.

 

B

* Yvonne van den Berg & Martine Botermans

De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers   

Dit boek is mij nogal tegengevallen. Het hoofdstuk over Histamine vrijmakers is wel interessant evenals een aantal tabellen.

 

* Robert Boerman

Water Klank Beelden

Een interessant boek dat veel breder kijkt dan de fotografie van water klank beelden. Ook op voedingsgebied komt er de nodige informatie voorbij en op bewustwordingsgebied.

 

G

* Corinne Gouget / Will Jansen

Wat zit er in uw eten?

Dit boekje geeft meer informatie over de E-nummers, hun herkomst en wat bekend is over de (bij)werkingen. Klein formaat, makkelijk mee te nemen naar de winkel!

 

* Hans Ulrich Grimm (Duits auteur, voedingsexpert en criticus)

Echt Künstlich, over chemie in de voeding

Katze würden Mäuse kaufen, zwartboek over diervoeding

Die Kalorien-Lüge

Die Suppe lügt

Vom Verzehr wird abgeraten

Der Bio-Bluff

Die Ernährungsfalle

Leinöl macht glücklich

Die Wahrheit über Kapt'n Iglo und die Fruchtzwerge

 

K

* Julia Kang (zie ook onder links)

* 100 % Gifvrij

Het boek leest lekker weg, deelt inzichten en ervaringen, biedt een apart receptendeel en is zeer informatief!

* Natuurlijk en gezond (op)voeden

Een interessant boek, duidelijke opbouw, eye-openers, recepten, tips. Zelfs als je al een en ander weet over gezonde voeding bevat het nog weer nieuwe invalshoeken!

 

W

* Martine Wittop Koning

* Moderne voedingsleer

Een al wat ouder boekje, uitgegeven in 1959, met zeer veel informatie over vitaminen, maar ook conclusies die NOG STEEDS actueel zijn en makkelijk in de praktijk te brengen zijn! Zeer verrassend!

Ook toen al was de les dat op natuurlijke wijze verkregen en nadien niet bewerkte voeding de mens meer oplevert dan datgene wat met hulp van aanvullende stoffen of anderszins door tussenkomst van een fabriek of behandeling is ontstaan!

 

* Rosa Wolff (voedingsjournaliste, kookboekenschrijfster en restaurant-testster)

* Arm aber bio

Onder de gegeven omstandigheden - terug naar bijstandsniveau vanuit journalistenbaan - wilde Rosa het gezonde voedingspatroon niet opgeven. Een maand lang heeft zij bijgehouden hoe ze aan het budget van 4,35 euro aan voeding per dag heeft kunnen voldoen. Naast de kritische en humoristisch geschreven dagverslagen omvat dit boekje ook informatie als recepten, informatie zoals deze in Duitsland leidend zijn betreffende het "bijstandsinkomen" (Hartz-IV).

Zo minitueus als zij het heeft bijgehouden, geeft het wel duidelijk inzage in de afwegingen en dat het - zij het met moeite - toch haalbaar is.