Gezonde voeding

 

Het maken van mijn eigen receptenbundel vindt zijn oorsprong in mijn streng zout-arme dieet. Dat ik omwille van mijn gezondheid moet volgen.

De zoektocht naar goede alternatieven om het eten toch smaakvol te houden, leverde nieuwe inzichten inzake het koken op. Deze deel ik door middel van recepten in de receptenbundel.

 

Waar in 2008 het uitgangspunt nog was: zorgen dat het zoutgehalte zo laag mogelijk is in je voeding teneinde de medicatie tegen hoge bloeddruk nog optimaal te laten functioneren. Heb ik door de wijzigingen die ik naar aanleding van de tips van de diëtiste en eigen speurwerk meer en andere wijzigingen aangebracht.

Mijn sterke tegenzin om zoetstoffen als aspartaam te gebruiken maakte dat ik alternatieven zocht en vond. Suikers zijn geen ideaal middel, maar dan toch maar eraan wennen om minder ervan te gebruiken en dat het zo min mogelijk bewerkt is waren mijn idealen.

Toen ik in de zomer van 2011 geheel overstapte naar het eten van ongespoten groente, liet zich zes weken na dato een nieuwe tendens zien: deze gewijzigde voedingsmethode, heeft ook nog eens mijn gewicht doen afnemen! Sterker nog, dit gaat nog steeds in kalm tempo gewoon door. Geen wondermiddel in de zin van ik val veel in korte tijd af. Nee, in alle rust gaat geleidelijk aan mijn omvang omlaag!

 

Mooier nog dan de gewichtsafname is dat mijn frisse tegenzin om langdurig medicatie te moeten slikken na 15 jaar tot een einde is gekomen!

Eind 2011 mocht ik mijn medicatie, na overleg, halveren en in het voorjaar van 2012 is de medicatie geheel gestopt!

Ik zal voortaan niet meer bij de internist onder controle staan gezien de huidige situatie, maar mijn huisarts kan vanaf nu de controles overnemen. Binnenkort zie ik de nieuwe uitslagen van het grote onderzoek tegemoet. Met een grote dosis positieve spanning, aangezien de tussencontroles van de bloeddruk steeds positief zijn.

 

Mijn zoektocht naar meer informatie is dan ook nog niet gestild. En soms kom ik schokkende informatie op het spoor, die mij sterkt om mijn eigen weg te volgen om een gezond voedingspatroon na te streven.

Niet een dieetprogramma volgen, wat meestal een zekere tijd werkzaam is, maar bewust kiezen en daarbij meerdere zaken voor ogen houden.

Zo een gezonde voedingsstijl naleven blijkt de weg tot succes te zijn.

 

Mijn ongespoten groente eten is nummer 1.

Zo min mogelijk E-stoffen consumeren nummer 2.

Genieten van onbekende maar op gezonde wijze verbouwde groente is nummer 3.

Op een natuurlijke wijze voldoende bewegen is nummer 4.

De optelsom van dit alles is dat geleidelijk aan mijn gewicht afneemt, nog meer dat mijn omvang afneemt.

 

Verbazingwekkend, maar waar!

Het vergt enig onderzoek om te weten welke producten de betere alternatieven zijn voor de voeding welke in de gewone supermarkt ligt. Maar het is meer dan de moeite waard!

 

E-nummers zijn weliswaar toegestaan door de overheid. Er zijn echter ook veel die schadelijk zijn in meerdere of mindere mate voor onze gezondheid. Ze zijn in het voordeel van de voedingsindustrie en consorten.

Een voorbeeld: smaakversterkers die maken dat u die chips zo lekker vindt en er meer van eet.

 

Meer info is te vinden in: Wat zit er in uw eten? geschreven door Corinne Gouget, vertaling door Wil Jansen.

Hierin worden de E-nummers in kleurcategorieën ingedeeld en toegelicht. Zo kunt u een gerichte keus maken wat u wel of niet meer wenst te nemen.

Het is een handzaam boekje dat makkelijk in uw jaszak of tas past, zodat u het in de winkel kunt gebruiken als naslagwerk als u op het gewenste product over een genoemde stof m.eer wilt weten

 

Healthy Food

I made my own receipts has started because of my diet with very low salt allowance. This to stay healthy.

The search for healthy alternatives to keep food tasty, made that I found new sights of view according to cooking. These I share in the booklet I made with my own receipts.

 

Early 2008 the goal was to get as less salt as possible to let my medication for high bloodpressure as well as possible.

The dietadvisor came also with advises of the use of sweeteners which is something I don't like as I hate the taste of those products. So I tried and did find my own way in using less sugar and take sugar that is biologically grown.

When I changed the vegetables in the summer of 2011 to unpoisoned naturally grown ones, I saw a big change in just about six weeks!

It's amazing to see that the change in the way of foodconsumption makes such a difference, as I also loose weight! Slowly this is still going on. Not a way of I loose weight in a short time a lot, but very slowly due to the healthy food and it goes all at a sudden without any difficulty.

 

Even more beautifull than the weightloss is the fact that I since years am not happy with the longterm use of medication. Due to the combination of what I already did  AND the foodchange in summer 2011 my bloodpressure control turned out to be changing in a way that I contacted my doctor and we decided to put the medication back to half of its quantity.

Spring 2012 the controlmoment turned out to be so successfull that was decided to stop my medication. My doctor at home in stead of in a hospital was allowed to take over the control moments!

All bloodpressure controls are okay since then and soon my first large research will be. I am looking forward in positive stress to this moment!

 

My search for more information is therefore not over yet!

 

Sometimes I find or hear shocking information that keeps me convinced of following the way I do to live healthy. For I see what this brings me in life.

Not following a special diet that helps just for a certain period, but just eat healthy unpoisoned food and keep in mind that you need food for keeping alive not for eating extra because of emotions that come out.

In being sure what you eat is healthy is the key to success to live healthy.

 

For me is important:

1 eating vegetables that are grown a natural way without any poison

2 eating as less E-Numbers*  that are negative as possible

3 enjoy "unknown" but healthy grown vegetables (for instance cole that was known hundreds of years ago)

4 being sportive in a natural way

Together they take care of the weightloss that I realize.

 

Amazing but true!

It takes some time to find out the alternatives for the less healthy food you were used to buy, but it's worth it!

 

*E-Numbers are allowed by the European Community, to be added to food that is produced, many are negative for health, make it taste "better" or make it possible to let us think that the food is fresh or keep them longer "fresh" for sale in shops.

In Dutch there is a booklet "Wat zit er in uw eten?" (What's in your food?) written by Corinne Gouget (originally in French). The Dutch translation is from Will Jansen. All E-numbers are mentioned there and written where they come from (natural or artificial) and if there are negative results known they are shared.