alternatieven om verantwoorder te snoepen

 

Ook al neem je gezonde voeding, iedereen wil op zijn tijd wel een keer snoepen.

En dan niet altijd snoepen van fruit of rauwkost, hoewel dat ook erg lekker is!

 

Chocolade is tenslotte toch wel heel lekker, of chips. Maar waar vind je dan die alternatieven, waar kun je op letten?

 

Chocolade met 70 % of meer cacao verdient mijn voorkeur liefst  ook nog pure chocolade,  zonder emulgator erin.

 

Heb je toch andere smaakwensen? Kies dan bijvoorbeeld Fair Trade chocolade omdat hier eerlijke handel in het spel is.

De link naar Vivani in de lijst met links heb ik gegeven, omdat deze voor zover mij op dit moment bekend, de enige is die geen emulgator bevat.Dit ligt aan de wijze van productie. Zie hiervoor ook de info op de site van Vivani.

 

Vivani-chocolade is veelal bij winkels die biologische producten kopen te koop.

 

Chocolade die wel emulgator bevat maar wel de hogere cacaopercentages bevat zijn o.a. Swiss en Moser Roth.

Ook chocolade van Fair Trade bevat emulgator, zie hier de cacaopercentages op de verpakking.

Deze merken zijn bij supermarkten te koop die je veelal wel binnen handbereik hebt.

 

De proef op de som nemend heb ik ook al chocolade vergeleken van Rewe Bio 60 % pure chocolade (uit Duitsland) in vergelijking met Vivani 71 % pure chocolade.

De bezoekers die mee hebben geproefd lieten zien dat smaken duidelijk verschillen. Waar de een die van 60% verkiest boven die van 71% vindt een ander de chocolade met 60% dichter bij de smaak van melkchocolade komen!

Die van 71% cacao heeft persoonlijk mijn voorkeur. De 85 % cacaogehalte pure chocolade is nog bitterder. Een kwestie van waar je van houdt zo heb ik het gevoel.

 

Chips zijn ook te koop zonder zouttoevoeging en van aardappelen van biologische oorsprong.

In het begin zal het - maar dit geldt voor alle producten van biologische oorsprong - even wennen zijn aan de smaak.

Naar mate je meer producten zonder kunstmatige toevoegingen eet, zul je merken dat je smaakpapillen er weer aan gewend raken en pure producten ga je dan zonder meer herkennen en meer waarderen.

Zelf heb ik intussen twee merken chips geprobeerd. Hoewel smaken altijd verschillen zijn mijn bezoekers die beide merken hebben geproefd het met mij eens: Trafo Chips naturel zonder zout, vinden wij lekkerder dan die van Go Pure.

Terwijl beide producten dezelfde samenstelling zouden kennen, volgens de verpakking. Mogelijk dan toch de soort aardappel die gebruikt is als reden van het smaakverschil?

 

Voor alle chips blijft gelden: gebruik het met mate, want ze zijn hoe dan ook gebakken in olie!